Midzomernacht in tijden van culturele stilte

Midzomernacht

Maanden geleden werd, na een bijna oneindig stijgende lijn, plots keihard op de rem getrapt. Geen concerten of nachtevents meer, maar stilte in Muziekgieterij dankzij COVID-19. Toch duurde de stilte niet lang, want bedrijven, politieke partijen, scholen en culturele instellingen vonden hun weg naar ons podium. Zo ook de drie grote zuidelijke instellingen Opera Zuid, Toneelgroep Maastricht, philharmonie zuidnederland. Samen kwamen we tot creatieve oplossingen binnen de door de overheid opgelegde grenzen.

Muziekgieterij studio - livestream

Midzomernacht

Op 19 juni, in het weekend van de Midzomernacht, werd de uitvoering van ‘Midzomernachtsdroom’ gestreamd, via de online kanalen van de vier partijen. Het programma bevatte fragmenten uit toneelmuziek van Mendelssohn en verwijzingen naar het theaterstuk van Shakespeare. De uitvoering was in alle opzichten een succes: de voorbereiding ging van een leien dakje en de kijkcijfers waren super.

Uitvoering Midzomernachtsdroom

Tijdens de repetities, als je alle regels netjes volgt, zie je hoe moeilijk de situatie is. Alle technici, muzikanten en acteurs hebben behoorlijk aangepast moeten opereren en repeteren. Op afstand zingen en spelen, maar ook de beeldregie en geluidsopname deden op gepaste wijze hun werk. Desalniettemin maakte de afstand voor deze professionals uiteindelijk geen verschil meer en verliepen de repetities uitstekend.

Inspireren

Producties als deze brengen het besef dat wij allemaal in dezelfde slechte droom verkeren. Toch is de motivatie er niet minder op geworden, je ziet dat de liefde voor het vak boven alles prevaleert. Er ontstaan samenwerkingen die eerder niet voor de hand lagen, om samen een prachtresultaat neer te zetten voor het publiek. Een publiek dat niet in een hokje gestopt wordt, die hokjesgeest wordt namelijk nu even in de koelkast gezet. Een Muziekgieterij-bezoeker is even niet alleen maar een pop-, rock-, indie- of danceliefhebbers. Zoals dat voor Opera Zuid doorgaans vooral operaliefhebbers zijn. Culturele instellingen slaan de handen ineen, komen samen tot nieuwe oplossingen waarmee ze elkaar versterken en inspireren.

Midzomernacht - techniek

Tekst: Maurice Gijsbers
Foto’s: Harry Heuts 

Scroll naar boven