Historie Muziekgieterij

MBO_6202a

​In 2004 is Muziekgieterij opgericht. Door de sluiting van de Kombi in 1987 repeteerde een groot deel van de Maastrichtse popscene onder erbarmelijke omstandigheden in de oude Ceylonfabriek aan de Sandersweg in Maastricht. In 2004 werd het eerste businessplan geschreven dat het vertrekpunt was van de huidige Stichting Muziekgieterij.

In 2007 kon de stichting zich, in goed onderling overleg met en dankzij hulp van de gemeente, antikraak huisvesten in het oude L1 gebouw aan de Bankastraat. Hier werden de eerste plannen fysiek uitgerold. Met 3 repetitieruimtes, 1 DJ Laboratorium, 1 studio, 1 club (cap. 250 bezoekers) en 1 festival (BRUIS) werd dat jaar een vliegende start gemaakt. Vanuit alle windstreken kwamen muzikanten en bezoekers naar deze nieuwe culturele ontmoetingsplek, waar vanaf het begin verschillende muziekstromingen, zowel in de vorm van productie als in de vorm van presentatie, werden samengebracht. Wegens groot succes nam Muziekgieterij in 2009, in gezamenlijk overleg met de gemeente, de vervolgstap.

 

Muziekgieterij werd opgenomen in het cultureel beleid van de stad en er ontstond een subsidierelatie met de gemeente Maastricht. Deze nieuwe taak en verantwoordelijkheid werd door Muziekgieterij serieus genomen. In 2012 waren de bezoekersaantallen en de frequentie van de producties dusdanig hoog dat dit gepaard ging met behoorlijke overlast voor de wijk Mariaberg. Muziekgieterij moest dan ook zijn activiteiten noodgedwongen staken, waardoor de deuren van de Bankastraat in juni 2012 moesten sluiten.

 

In maart 2013 werd Muziekgieterij tijdelijk gevestigd in de Timmerfabriek (onderdeel oude Sphinxfabrieken). De stichting werd in staat gesteld om zowel de concertfunctie als de kantoorfunctie op deze locatie voort te zetten.

De productiefunctie bleek door de infrastructuur van het gebouw op deze locatie echter niet mogelijk en deze werd dan ook in overleg met de gemeente op een laag pitje gezet.
In het prachtige historische gebouw werd, tot de dag van de verhuizing naar de nieuwe Muziekgieterij, met minimale middelen, veel creativiteit en een intensieve samenwerking met de gemeente, een concertzaal geëxploiteerd met een capaciteit van 650 bezoekers.

Vanaf de eerste dag in de Timmerfabriek stonden gevestigde namen naast nieuw talent en kregen opkomende stromingen de kans een breed publiek te bereiken. De diversiteit in programmering en publiek, samen met de bijzondere locatie, maakten dat Muziekgieterij een begrip werd in de regio en dat ze zich, na een vliegende start, permanent kon vestigen in de Timmerfabriek.

In 2017 kreeg de popcultuur de waardering en erkenning van de gemeente en startte de verbouwing en nieuwbouw (naar ontwerp van Maurer United) van de nieuwe Muziekgieterij in de Timmerfabriek.

De officiële opening vond plaats in september 2019 en hiermee kreeg de stad Maastricht weer een volwaardig professioneel poppodium met 2 zalen, waarvan de capaciteit 1100 en 420 bezoekers betreft, 6 repetitieruimtes, 1 studio en 1 foyer. In navolging van Lumière Cinema, de verbouwing van het Eiffelgebouw tot The Social Hub (voorheen The Student Hotel) en de komst van Loods 5, geeft Muziekgieterij een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van het Sphinxkwartier.

Scroll naar boven