Kip masala: comfort food met een twist

Masala kip

Weer of geen weer, dit recept voor masala kip kan altijd! Dat heerlijke fuzzy gevoel dat dit Surinaamse comfort food je geeft is als een warme deken die je omslaat. Voordat we in teveel superlatieven vervallen, hieronder het recept. En als bonus een recept voor aardappels met sambal. Geniet ervan!

Recept kip masala

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg kip, bouten en/of borststukken
  • olie
  • 2 uien, gesneden
  • 4 tenen knoflook, gesneden
  • 40 gr Masala kruiden, (Hindostaanse Masala H.Nandam, Surinami)
  • zwarte peper
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 dl kippenbouillon
  • 6 aardappels, vastkokende, geschild en in vieren gesneden
  • 2 Madame Jeanette pepers, heel
  • 2 Maggie blokjes

kip masala ingrediënten

Zo ga je te werk

  1. Bak de kipstukken in ruime olie aan alle kanten bruin.
  2. Haal de kip uit de pan en fruit hierin de uien en de knoflook.
  3. Bak de Masala kruiden mee, zo’n 4 minuten daarna de tomaten blokjes zo’n 3 minuten. Doe de kip terug in de pan, schep alles goed om en blus af met de kippenbouillon. Breng aan de kook en voeg de aardappels toe en de Madame Jeanette pepers. (Laat de pepers heel, niet snijden of doorprikken)
  4. (Maggie)Blok erbij en een paar draaien gemalen zwarte peper.
  5. Laat alles met een deksel op de pan 45 minuten zachtjes gaar stoven.

Bijgerecht: kouseband

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gr kouseband of snijbonen, in stukken gesneden
  • 1 uitje, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 Maggiblokje

Zo ga je te werk

  1. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook.
  2. Voeg de kouseband of snijbonen toe.
  3. Bak zo’n 3 minuten onder voortdurend omscheppen alles aan.
  4. Houd het vuur hoog en voeg steeds kleine beetjes water toe.
  5. Voeg de blok Maggi toe.
  6. Wanneer de boontjes beetgaar zijn zijn ze klaar.

Bijgerecht: aardappel sambal

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gr aardappels, kruimig, geschild en in blokjes gesneden
  • 1,5 dl Sojaolie
  • 4 rode Madame Jeanette pepers, fijn gesneden
  • 5 tenen knoflook, fijn gesneden
  • zout
  • limoen sap

Zo ga je te werk

  1. Kook de aardappels en prak deze fijn.
  2. Fruit de Madame Jeanette peper en de knoflook zo’n 2 minuten.
  3. Haal van het vuur en voeg wat zout, limoensap en sojaolie toe.
  4. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa en meng dit door de fijngestampte aardappels.

Serveer met rijst en/of Roti (platbrood).

Smakelijk eten!

Tekst & Foto’s: Alx Marks

Scroll naar boven