Muziekgieterij-stage tijdens Best Kept Secret: feeëriek, mysterieus en magisch

Heaven Sessions x BKS 2023

Getuige de steeds toestromende groep muziekliefhebbers naar de Muziekgieterij-stage, was van een goed bewaard geheim op festival Best Kept Secret beslist geen sprake. Al vanaf de eerste show van Glass Beams op vrijdag tot en met Lime Garden op zondag gold de area als een plek waar de muzikale fijnproevers aan hun trekken kwamen. In deze door bomen omzoomde en met parachutes, kroonluchters en klokken gedecoreerde Muziekgieterij-stage, voltrokken zich de Heaven Sessions met muziek en interviews. Het Brabants Dagblad suggereerde dat deze Sessions aan de bosrand behoren tot de best bewaarde geheimen van het festival.

CLT DRP

Enthousiast

“Vanaf onze eerste show was er meteen publiek”, zegt zakelijk directeur Richard Loomans van Muziekgieterij. “Vorig jaar zijn we met deze Heaven Sessions- een samenwerking tussen popmagazine Heaven en Muziekgieterij- gestart. Dat smaakte meteen naar meer en het werd ook toen opgemerkt. Dit jaar hebben we de area een decoratieve touch-up gegeven, waardoor we onze stijl en opvattingen over hospitality en muziek nog beter in de etalage hebben gezet. De reacties op onze area waren stuk voor stuk enthousiast.”

Bumble B Boy

Dertien acts

In drie dagen passeerden dertien acts de revue. Volgens artistiek directeur Wim Smeets reflecteren deze bands de geest van onze tijd. “Met name de opkomst van feministische postpunkbands zag je sterk terug in onze programmering, die uiteraard gebaseerd was op de line-up van Best Kept Secret. Diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid zijn kernwaarden die we hoog in ons vaandel voeren. Bands als Cumgirl8, CLT DRP, Big Joanie en Billy Nomates maakten niet alleen in muzikaal opzicht indruk, maar ook door de boodschap die ze uitdroegen. Relevante muziek, daar komt het bij BKS én bij onze Heaven Sessions op aan.”

Het totale rijtje zag er zo uit: Glass Beams (AU), Cumgirl8 (USA), Billy Nomates (UK), Stoop Kid (B), The Cool Greenhouse (UK), Hammok (Nor), CLT DRP (UK), Big Joanie (UK), De Toegift (NL), Sorry (UK), Yot Club (USA), Bumble B Boy (AU/NL) en Lime Garden (UK).

Totaalpakket

Buiten de sessieoptredens waren er ook twee full shows te zien. Op vrijdag trad de Belgische indie-rockband Stoop Kid aan, die met zijn aanstekelijke liedmateriaal wist te bekoren, evenals De Toegift een dag later, die met een mengeling van ‘eigentaalse’ poëzie en hedendaagse indie hoge ogen gooide in een feeëriek verlichte area. Wim Smeets: “Elke avond sloten we met een knipoog naar het Bourgondische Maastricht af met Franse Chansons. Verrassend veel mensen kwamen om te chillen en te dansen terwijl op de achtergrond Jacques Brel zijn hart uitstortte. Opmerkelijk dat vooral veel jongelui op deze sfeer en muziek afkomen.”

Lime Garden

Heaven Sessions

Vast onderdeel van de Heaven Sessions vormen de interviews na afloop van de shows. Volgens Heaven-redacteur Ludo Diels vormen de sessies een totaalpakket: “Juist beginnende bands kunnen een steuntje in de rug gebruiken. We regelen als vast onderdeel een fotoshoot met Hugo Thomassen en nemen enkele nummers alsook het interview als stream op. Bands kunnen dat materiaal qua promo inzetten. We leveren inhoud.”

Editie twee van Muziekgieterij-stage betekende, vergeleken met het eerste jaar, een behoorlijke stap voorwaarts. De intimiteit van de muziek bleef gewaarborgd terwijl de magie van deze bijzondere plek en de diverse muzikale verhalen die langskwamen bij het publiek nog lang zullen resoneren. Deze shows verschijnen de komende tijd op onze video-pagina.

Tekst: Ludo Diels
Foto’s: Han Ernest

Scroll naar boven