Historie Muziekgieterij
In 2004 is Muziekgieterij opgericht. Door de sluiting van de Kombi in 1987 repeteerde een groot deel van de Maastrichtse popscene in de oude Ceylonfabriek aan de Sandersweg in Maastricht. In 2004 werd het eerste businessplan geschreven voor de huidige Stichting Muziekgieterij.
In 2007 kon de stichting zich met hulp van de gemeente, antikraak huisvesten in het oude L1 gebouw aan de Bankastraat. Met drie repetitieruimtes, een DJ Laboratorium, een studio, een club (cap. 250 bezoekers) en een festival (BRUIS) werd dat jaar een vliegende start gemaakt. Wegens groot succes nam Muziekgieterij in 2009, in gezamenlijk overleg met de gemeente, de vervolgstap.
Muziekgieterij werd opgenomen in het culturele beleid van de stad en er ontstond een subsidierelatie met de gemeente Maastricht. In 2012 waren de bezoekersaantallen en de frequentie van de producties inmiddels dusdanig hoog dat dit gepaard ging met behoorlijke overlast voor de wijk Mariaberg. Muziekgieterij moest dan ook de deuren van de Bankastraat in juni 2012 sluiten.
In maart 2013 werd Muziekgieterij tijdelijk gevestigd in de Timmerfabriek (onderdeel oude Sphinxfabrieken), zowel voor de concertfunctie als de kantoorfunctie.
De productiefunctie bleek op deze locatie echter niet mogelijk en deze werd op een laag pitje gezet.
In het prachtige historische gebouw werd, tot de dag van de verhuizing naar de nieuwe Muziekgieterij, een concertzaal geëxploiteerd met een capaciteit van 650 bezoekers.
Vanaf de eerste dag in de Timmerfabriek stonden gevestigde namen naast nieuw talent en kregen opkomende stromingen de kans een breed publiek te bereiken. Muziekgieterij werd een begrip in de regio en kon zich permanent vestigen in de Timmerfabriek.
In 2017 kreeg de popcultuur de waardering en erkenning van de gemeente en startte de verbouwing en nieuwbouw (naar ontwerp van Maurer United) van de nieuwe Muziekgieterij in de Timmerfabriek.
De officiële opening vond plaats in september 2019 en hiermee kreeg de stad Maastricht weer een volwaardig professioneel poppodium met twee zalen (capaciteit 1100 en 420 bezoekers), zes repetitieruimtes, een studio en een foyer, waarmee Muziekgieterij een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van het Sphinxkwartier geeft.