Onze missie

Stichting Muziekgieterij zet zich in voor een solide basis binnen de muziekscene in Maastricht en haar Euregionale omgeving, die toegankelijk is voor iedereen. Van pop-rock, tot indie en urban, en van opkomende zangers tot bekende bands. Onze drijfveer is de voorliefde voor muziek. 

Onze kernwaardes zijn daarom ook:

  • Inclusiviteit; waarbij het team zich ontfermt over bezoeker en artiest en ervoor zorgt dat zij zich welkom voelen. Muziekgieterij is een ontmoetingsplaats voor muzikanten en publiek
  • Innovativiteit; deze is niet alleen gericht op de programmering die zorgt voor nieuwe ontdekkingen voor haar publiek, maar ook op de manier van werken. Zo worden er altijd oplossingen gezocht waardoor een bezoeker kan genieten van de muziek, in Muziekgieterij of daarbuiten.
  • Internationaliteit; het internationale karakter komt niet alleen door de ligging van het poppodium, maar ook door de mentaliteit van het team.

Visie

Ons doel is om Muziekgieterij als ‘the place to be’ te versterken en verankeren voor (alternatieve) popmuziek in Maastricht en de Euregio, en zo een positieve impact te maken op al onze bezoekers, makers en artiesten.

Historie

Muziekgieterij is één van de jongste poppodia van Nederland. Ze werd opgericht in 2004 en is in minder dan 20 jaar uitgegroeid tot de smaakmaker van Maastricht én de Euregio. Je leest erover op onze historie-pagina.

Hoe doen we dit?

Door een volwaardige programmering aan te bieden voor zowel de podia als voor het productiehuis, wil Muziekgieterij een plek voor iedereen kunnen zijn. Ook door het (mede-)programmeren van meerdere festivals wordt dit doel nagestreefd.

Er wordt daarbij niet alleen naar het huidige aanbod gekeken, maar ook naar het aanbod van morgen. Met talentontwikkeling, onder de vlag van het in 2019 opgezette productiehuis, worden ook nieuwe artiesten, bands en scholieren bij de hand genomen. Hierdoor wordt het beoefenen en beleven van muziek toegankelijker.

Programmering

In de verschillende zalen van Muziekgieterij vinden er meerdere malen per week evenementen en concerten plaats, zowel overdag als in de avond en ’s nachts. We hebben electronic, world, urban, pop-rock, heavy, indie, en alle subgenres die daarbinnen horen. 

Productiehuis

Binnen het productiehuis wordt op meerdere vlakken gewerkt: de ‘volwassen’ bands worden middels livesessies in de studio in de spotlights gezet. Ook brengt het productiehuis muziek uit via het M-PX-label. Aankomende bands worden begeleid in het talentontwikkelingstraject en de schoolgaande kinderen worden warm gemaakt voor het bespelen van instrumenten.

  • Historie Muziekgieterij

    ​In 2004 is Muziekgieterij opgericht. Door de sluiting van de Kombi in 1987 repeteerde een groot deel van de Maastrichtse popscene  in de oude Ceylonfabriek aan de Sandersweg in Maastricht. In 2004 werd het eerste businessplan geschreven voor de huidige Stichting Muziekgieterij.

    In 2007 kon de stichting zich met hulp van de gemeente, antikraak huisvesten in het oude L1 gebouw aan de Bankastraat. Met drie repetitieruimtes, een DJ Laboratorium, een studio, een club (cap. 250 bezoekers) en een festival (BRUIS) werd dat jaar een vliegende start gemaakt. Wegens groot succes nam Muziekgieterij in 2009, in gezamenlijk overleg met de gemeente, de vervolgstap.

    Muziekgieterij werd opgenomen in het culturele beleid van de stad en er ontstond een subsidierelatie met de gemeente Maastricht. In 2012 waren de bezoekersaantallen en de frequentie van de producties inmiddels dusdanig hoog dat dit gepaard ging met behoorlijke overlast voor de wijk Mariaberg. Muziekgieterij moest dan ook de deuren van de Bankastraat in juni 2012 sluiten.

    In maart 2013 werd Muziekgieterij tijdelijk gevestigd in de Timmerfabriek (onderdeel oude Sphinxfabrieken), zowel voor de concertfunctie als de kantoorfunctie.

    De productiefunctie bleek op deze locatie echter niet mogelijk en deze werd op een laag pitje gezet.
    In het prachtige historische gebouw werd, tot de dag van de verhuizing naar de nieuwe Muziekgieterij, een concertzaal geëxploiteerd met een capaciteit van 650 bezoekers.

    Vanaf de eerste dag in de Timmerfabriek stonden gevestigde namen naast nieuw talent en kregen opkomende stromingen de kans een breed publiek te bereiken. Muziekgieterij werd een begrip in de regio en kon zich permanent vestigen in de Timmerfabriek.

    In 2017 kreeg de popcultuur de waardering en erkenning van de gemeente en startte de verbouwing en nieuwbouw (naar ontwerp van Maurer United) van de nieuwe Muziekgieterij in de Timmerfabriek.

    De officiële opening vond plaats in september 2019 en hiermee kreeg de stad Maastricht weer een volwaardig professioneel poppodium met twee zalen (capaciteit 1100 en 420 bezoekers), zes repetitieruimtes, een studio en een foyer, waarmee Muziekgieterij een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van het Sphinxkwartier geeft.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.