Het potje sambal is niet weg te denken uit de Nederlandse keukenkastjes, dankzij ons verleden met Indonesië. Toch is het natuurlijker leuker om zelf sambal te maken, hieronder leggen we uit hoe je te werk gaat. Als bonus krijg je ook nog een extra recept, zo kun je zelf variëren.

Recept sambal

Ingrediënten

  • 12 tot 15 rode pepers
  • 4 rode rawits (kleine pittige pepertjes)
  • 3 grote rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • laagje (rijst)olie om in te bakken 
  • optioneel: halve theelepel trassi
  • sap van een halve citroen
  • stengel sereh (citroengras)
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • scheutje water (indien nodig)
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • theelepel (palm)suiker (of meer naar smaak)
  • snuf zout

Zo ga je te werk

  1. Snijd de ui en de knoflook. Was de pepers, haal de topjes eraf en snijd deze in grove stukken.
  2. Kneus de sereh en djeroek poeroet en verkruimel de trassi.
  3. Doe de pepers in een keukenmachine en maal deze fijn.
  4. Giet de olie in een wok en zorg dat de bodem van de pan bedekt is. Fruit hierin langzaam de ui en de knoflook. Dit mag best een tijdje duren. Als de ui licht verkleurd is voeg je de verkruimelde trassi toe. Deze bak je mee. Maak het fijn met een spatel.
  5. Voeg vervolgens de vermalen pepers toe en schep alles goed om. Leg ook de gekneusde sereh en de djoeroek poeroet blaadjes in de pan. Deze mogen er in zijn geheel bij. Als het mengsel te droog is voeg dan een scheutje water toe.
  6. Breng de sambal nu op smaak met citroensap, (palm)suiker, ketjap en zout. Blijf net zolang proeven totdat de smaak naar wens is. 
  7. Blijf de sambal nu omscheppen totdat het meeste vocht uit de pan is. Nu is je sambal klaar
  8. Schep deze over in uitgekookte glazen potjes. 
  9. Zet de potjes op zijn kop en laat deze afkoelen. 
  10. Als het is afgekoeld bewaar de sambal dan in de koelkast. Na opening is het beperkt houdbaar.
    Let op: Gebruik altijd een schone lepel om de sambal mee op te scheppen, zo verleng je ook de houdbaarheid.

Tweede sambal-recept

Ingrediënten

  • 200 gram rode chili pepers
  • suiker (1 theelepel)
  • azijn (1 eetlepel)
  • olie (1 eetlepel)
  • zout (1 theelepel)

Sambal maken

  1. Snij de chili’s grof in stukjes en doe eventueel handschoenen aan om jezelf te beschermen tegen het prikken.
  2. Voeg de chili’s toe aan een pan water met ongeveer 125 ml (half kopje) water en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen met de deksel erop.
  3. Giet dit geheel in een keukenmachine of blender en voeg de suiker, azijn, zout en olie toe.
  4. Laat de machine het mengsel mooi klein snijden en voeg daarna direct toe aan een gesteriliseerde pot. Je kan het een maand bewaren in de koelkast.

Veel plezier met het maken en alvast smakelijk eten!

Tekst: Laura van Dam
Foto’s: Alx Marks