Kibbeling: zo krokant at je ‘m nog nooit
Je krijgt niet altijd zo’n uitgebreid testpanel als je ergens stage gaat lopen, maar bij Muziekgieterij eet men heel erg graag. Toen eenmaal bekend werd dat er kibbeling gemaakt ging worden, liep het bedrijf dan ook en masse uit. Allemaal met anderhalve meter afstand van elkaar natuurlijk.
Weekmarkt
Kibbeling lijkt een favoriet van iedereen, als je op de weekmarkt kijkt, en nu kun je ‘m ook thuis maken. Voor iedereen die twijfelde hoe je dat korstje zo krokant krijgt, hieronder leggen we het uit.
Recept
Kibbeling maak je doorgaans met kabeljauw, maar steeds vaker wordt ook Alaskakoolvis of pollak hiervoor gebruikt. Welke vis je ook gebruikt, het laagje moet krokant zijn en daar zorgen we nu voor.
Kibbeling
Ingrediënten: 125g meel, 2 eieren, 125 ml bier, 2 koffielepels olie, een snufje zout en vis naar keuze (kabeljauw).
Voorbereiding
- Giet de meel en het zout in een kom, maak een putje in het midden.
- Leg 1 ei in het putje en het eigeel van het tweede ei, het eiwit houd je apart.
- Voeg er de 125 ml bier en de olie bij.
- Klop het geheel tot een smeuïg, uniform beslag. Het beslag zal vrij dik zijn.
- Als het kan laat het een uurtje rusten in de koelkast, met de gist die in het bier zit zal het een beetje rijzen en luchtiger worden.
- Vervolgens klop je het overgebleven eiwit op en voeg je het bij het beslag.
- Voorzichtig mengen tot het geheel homogeen en luchtig is.
- Tip: hoe koeler het beslag, hoe krokanter de korst!
Frituren
- Met een vork haal je de stukjes vis door het beslag en leg je ze voorzichtig in de hete frituurpan.
- Serveer met groenten, rauw of vooraf gekookt.
- Eet smakelijk!
Tekst: Sanne Dijkhuis
Foto’s: Alx Marks