De fakkel brandend houden in de geest van Richie Backfire
Dat Maastricht meer noten op zijn zang heeft dan enkel “sjiek en sjoene” walsmuziek was duidelijk te zien tijdens de officiële opening van het Richie Backfireplein op 19 maart.
Richie Backfire is een representant -een uithangbord- voor de popmuziek in het algemeen en voor Maastricht in het bijzonder.
Veel is ontstaan op de stam, die Richie, in zekere zin was. Neem Muziekgieterij, die in feite ook in geestelijk opzicht dank verschuldigd is aan Richie. Hij en zijn band maakten de weg vrij voor tal van andere bands en zorgden ervoor dat deze stad wereldwijd een reputatie geniet in de hardcore punk en industrial metal. Vandaag horen we daar weer meer van als de “oude band” wederom ouderwets gaat knallen.
De opkomst bij de opening liet zien dat de erfenis van Richie Backfire voortduurt, dat we hem en zijn gedrevenheid nog lang niet vergeten zijn. Het feit dat Cesar Zuiderwijk er was, bewijst eens te meer wat deze veel te jong en tragisch overleden musicus heeft betekend en nóg betekent. Zijn legacy dooft nooit uit. Daar zijn we trots op. Er is door hem iets in beweging gezet dat niet meer stopt. Iets wat we nodig hebben: muziek die mensen samenbrengt. Muziek is de verbindende factor in een gepolariseerde tijd.
We hebben meer muziek nodig! Waar samen muziek gemaakt wordt, vindt tweedracht geen voedingsbodem. De muziek gaat nooit dood, die is springlevend. Muziekgieterij is daar het bewijs van. We staan klaar in de geest van Richie Backfire om de fakkel brandend te houden.
Wij zijn er trots op dit plein, dat Richie zijn naam draagt, te mogen openen.
Tekst: Ludo Diels
Foto’s: Harry Heuts