Balletjes in biersaus: een Muziekgieterij favoriet
Dit is een recept dat we al meerdere keren hebben voorgeschoteld aan artiesten, maar bij Muziekgieterij lusten we er ook pap van! De gehaktballen in een saus van dubbel trappist, dat is waar het hart van iedere bourgondiër harder van gaat kloppen. Een recept van de balletjes in biersaus.
Ingrediënten
- Goede boter
- 500 gram gehakt (wij gebruiken half-om-half gehakt, omdat dit iets vetter is dan rundergehakt)
- 1 ei
- 2 dikke uien
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 3 takjes platte peterselie
- 1 flesje goede trappist dubbel naar keuze
- 3 dl kalfsfond (bij voorkeur zelf getrokken)
- Maastrichtse of Luikse stroop naar smaak
- 2 eetlepels mosterd
- Eventueel wat maïzena of aardappelzetmeel om de saus dikker te maken, indien gewenst.
Zo ga je te werk
De gehaktballen
- Snipper een ui zo fijn mogelijk, net als de peterselie. voeg deze in een grote kom samen met het gehakt, het ei en een lepel mosterd.
- Breng verder op smaak met peper en zout, eventueel wat paprikapoeder of een vleugje gedroogde komijn of koriander.
- Bak de balletjes kort bruin in de boter en zet aan de kant.
De saus
- Voor de saus bak je de andere ui in een pan met boter.
- Blus de ui af met het bier en voeg de fond toe.
- Laat het geheel inkoken met de kruiden en breng op smaak met zout, peper, mosterd en stroop.
- Zet het vuur laag en voeg de balletjes toe. Laat de balletjes rustig garen in de saus zodat ze genoeg saus opnemen. Zo smaken ze het best!
- Serveer de balletjes in biersaus met donker brood en een bijpassend biertje.
Eet smakelijk!
Tekst: Chris Bruijnzeels
Foto’s: Alx Marks