Alzheimer

Woensdag 15 september 2021
Main stage
Zaal open 19:30, Aanvang 20:00
Uitverkocht
Voorverkoop € 22,50
Exclusief €2,50 reserveringskosten
MAIN STAGE
19:30 (Zaal open)

ALZHEIMER

Muziekdramatische productie in het kader van de viering van het twintigjarig bestaan van Alzheimer Centrum Limburg (ACL). Met liederen (aria’s), koren, instrumentale voor- en tussenspelen en verbindende teksten worden diverse aspecten belicht van de ziekte alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, en van het onderzoek naar oorzaak, preventie en behandeling.

Wat gaat er om in het hoofd van de zieke, welke beproevingen moet de partner doorstaan, hoe gaan mantelzorger en thuiszorg met de situatie om? Maar ook: voor welke uitdagingen zien onderzoekers zich geplaatst? Ook daar zijn er twijfels, frustraties, teleurstellingen.

Over carrièrekansen, afgewezen artikelen en subsidies, de onderlinge competitie voor onderzoeksmiddelen en het uitblijven van zicht op een simpele oplossing in de vorm van een medicijn.

Toch gloort er licht aan de horizon. Door vernieuwend onderzoek worden op het gebied van preventie en behandeling de laatste jaren belangrijke stappen gezet. Een beter leven mét dementie is mogelijk.

Er is dus hoop! Vandaar dat de compositie ‘Hoop’ van pianist Louis van Dijk – hij was de laatste jaren van zijn leven alzheimerpatiënt − als rode draad door het oratorium loopt.

De teksten van de vertellers en de lied-/koorteksten zijn nieuw geschreven. Verder wordt er gebruik gemaakt van bestaande muziek, die speciaal voor deze productie is gearrangeerd. De gebruikte muziek is zeer divers: van kunstlied tot opera-aria en van popsong tot filmmuziek.

Cast

Rob Reyners: patiënt

Suzan Seegers: partner / thuiszorg

Fenna Ograjensek: huisarts / jonge onderzoeker

Vincent Kusters: casemanager dementie / hoogleraar

Rufus Hegeman: verteller

Sybrand van der Werf: regie

Frenk Rouschop: muzikale leiding

Steven van Kempen: pianist/ repetitor

Jos Frusch: concept, teksten

Hans van der Heide: arrangementen

Het Productiehuis Limburg i.s.m. Alzheimer onderzoekfonds Limburg: productie

Het instrumentaal ensemble, ad-hoc samengesteld uit professionele musici uit diverse orkesten en ensembles, heeft de volgende bezetting: fluit, hobo, klarinet, basklarinet, fagot, 2 trompetten, hoorn, trombone, bastuba, piano, contrabas, slagwerk.

De koorpartij wordt ingevuld door kamerkoor Gaudete, een koor van twaalf professionele zangers en zangstudenten.

Scroll naar boven