Dit deed de tech crew op trainingskamp

Tech crew - flightcases

Hoe zorg je ervoor dat je topfit aan de start van het seizoen begint? Door op trainingskamp te gaan. Daar houden de voetbalvergelijkingen niet op, maar laten we niet teveel voetbalanalogieën op de website van een poppodium gebruiken. Tenslotte gaat het hier om de mensen die ervoor zorgen dat al jouw zintuigen tijdens een optreden geprikkeld worden. Hoe bereidt onze tech crew zich voor op het nieuwe seizoen?

Even helemaal niets

Een te gekke show of evenement neerzetten met artiesten, crews en organisaties zat er de laatste maanden helaas niet in. Het zorgde er zelfs voor dat zaken als hectiek werden gemist. Nu het zomerreces in aantocht is, kan er voorbereid worden op het nieuwe seizoen. Er is dus geen reden om stil te zitten, want er is genoeg te doen. Zo hebben we de tijd ervoor genomen om de technische faciliteiten te onderhouden én te verbeteren. Op die manier komen we er als tech crew alleen maar sterker uit zodra we weer open mogen.

Mathieu - dock

Lichtplan

Het lichtplan van iedere zaal wordt grondig onder handen genomen door Guy en Mathieu. Het plan van de grote zaal wordt nog flexibeler, dankzij de nieuwe multikabels die Guy heeft gemaakt. Met 300 meter kabel zou je bijna iedere kant op moeten kunnen. Ondertussen heeft Mathieu de foyer voor zijn rekening genomen, waardoor het lichtplan nog sfeervoller wordt dan het al was. Desondanks missen ze als tech crew wel de dagelijkse werkzaamheden die komen kijken bij een productie. Van de stress tot het in- en uitladen: geen dag is doorgaans hetzelfde.

Guy - lichtplan

Dat de technische crew circulair bezig is, dat laat Dart zien. Een defecte spiegelbol wordt in tweeën gedeeld, zodat deze als lichteffect ingezet kan worden in een lichtshow. De inspiratie kwam van Skye & Ross (Morcheeba), die het een tijdje geleden in de oude Muziekgieterij gebruikten.

Dart - spiegelbol

Onderhoud

Het onderhoud en schoonmaken van apparatuur gaat gewoon door. Helaas houdt stof géén rekening met het feit of er wel iets gebeurd of niet. Deze periode geeft ons dan ook vooral de tijd om een grote onderhouds- en schoonmaakbeurt te houden, waar Rick mee bezig is.

Rick - onderhoud

In de kleine zaal is Janneke momenteel bezig met twee klusjes die al een tijdje op de to do-lijst stonden. Zo moest er een houten kap gemaakt worden om de patchbay (inprikdoos voor de geluids- en lichttafels) te beschermen tegen (té) enthousiast publiek en drank. Daarnaast is ze bezig met de zijgordijnen op het podium van de kleine zaal. Die worden op een nieuwe manier opgehangen waarbij ze praktisch tot aan het plafond komen te hangen.

Janneke - kleine zaal

Jamshid is ook circulair bezig: de akoestische panelen uit de ‘oude Muziekgieterij’ worden verplaatst naar het nieuwe deel. Met name de grote zaal onder het balkon gaat hier veel voordeel van hebben, de reflecties worden hierdoor stukken minder.

Jamshid - dock

Ondertussen is het ook voor bands nog makkelijker gemaakt om alles in te prikken. Ralph heeft een patchbay gemaakt waardoor crews niet meer hun eigen multikabels hoeven te gebruiken. Dit bespaart tijd, maar zorgt ook voor een veiligere manier van werken omdat alles afgeschermd is.

Ralph - patchbay

Voorbereiding

Al zijn de producties momenteel beperkt tot Quarantalks op zondag en de aanstaande livestream concerten, een goede voorbereiding blijft noodzakelijk! Dit betekent af en toe pre-productiewerkzaamheden uitvoeren zoals de tafels voorbereiden en de systemen updaten. Ook wordt er gewerkt aan de bestaande infrastructuur om deze nog praktischer te krijgen. Want de techniek moet net zo fit zijn als de tech crew die het bedient.

Robin - mengtafel

Tekst: Robin Gulikers
Foto’s: Alx Marks

Scroll naar boven
Scroll naar top