Flikken Maastricht in Muziekgieterij

Flikken Maastricht Muziekgieterij

De laatste jaren mogen dan wel turbulent hebben geleken voor Muziekgieterij, in de beginjaren was het misschien nog wel een tikje wilder! Uit de archieven: Flikken Maastricht in Muziekgieterij.

Bankastraat

Bij de start van de Muziekgieterij zaten we nog met z’n allen in de voormalige L1-studio’s op de Bankastraat. Voor wie er nooit geweest is: naast een podium vond je onder meer drie repetitieruimtes en een opnamestudio in het pand. Je kon er bands zien spelen, maar ze namen ook muziek op in het karakteristieke onderkomen. Een perfect decor voor een aflevering van Flikken Maastricht, dat toen haar tweede seizoen opnam.

Flikken Maastricht Muziekgieterij

Plottwist

Dat het pand de fantasie van de schrijvers van de serie enorm geprikkeld heeft, dat bleek wel uit de scenario’s die geschreven werden voor de aflevering. In eerste instantie zou het plot bijna autobiografisch worden. Een oud kraakpand dat werd omgeturnd tot poppodium, maar bij de opening sloeg het noodlot toe. Er zou zich een lijkengeur via de ventilatieschachten verspreiden, een heus plaats delict in het nieuwe podium. Er werd enthousiast gereageerd door de organisatie achter Muziekgieterij, die nog wist uit te onderhandelen dat ook een Maastrichtse band te horen en te zien zou zijn in de aflevering.  Support your locals!

Toch liep het anders: op het moment van opnemen, zag het plot voor de aflevering er heel anders uit. Het podium zou een louche nachtclub zijn geworden, waar ook pillen geproduceerd en verkocht werden. Om het plaatje compleet te maken werkte de corrupte beveiliging hieraan mee. Dit paste niet bij het imago dat Muziekgieterij wilde uitstralen, maar na lang onderhandelen is de locatie praktisch onherkenbaar in beeld gebracht in de aflevering. Wij weten wel beter!

Terugkijken

Bekijk de aflevering van Flikken Maastricht in Muziekgieterij, met de veelzeggende titel ‘Pillen’, via NPO Start.

Tekst: Wim Smeets
Foto: Louis Coenen

Scroll naar boven