Wat doet Muziekgieterij om de Corona-crisis door te komen?

Muziekgieterij - hybride concert tijdens Corona

De Corona-persconferentie van 12 maart 2020 is nog geen half jaar geleden, maar het lijkt alweer een eeuwigheid achter ons te liggen. We gingen als Muziekgieterij van een voortvarende koers naar alle hens aan dek. Een terugblik op een periode die een hoop creativiteit heeft gevergd en heeft opgeleverd.

Livestreams

Vanaf het moment dat we te horen kregen dat poppodia, clubs en concertzalen geen bezoekers mochten ontvangen zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Twee dagen na de veelbesproken persconferentie hadden we The Grand East en DeWolff op de bühne van de Grote Zaal. Een show die veel kijkers en zelfs nationale pers opleverde. Een prestatie die bloed, zweet en tranen heeft gekost, maar waar we nog altijd met veel trots op terug kijken.

Quarantalks

Ondertussen volgden conculega’s ons voorbeeld en werden livestreams gemeengoed. Wij besloten om de verdieping op te zoeken. Samen met Leon Verdonschot werd Quarantalks gelanceerd: een interview op anderhalve meter met artiesten die over hun quarantaine-tijd kwamen praten. Naast het interview vond er ook een akoestisch optreden, uiteraard zonder publiek, plaats. Artiesten die zich blootgaven voor een lege zaal leverde prachtige, speciale en vooral emotionele optredens op.

https://www.youtube.com/watch?v=zlrEj2Zntz8

Hybride concerten

Sinds juli mogen we weer bezoekers toelaten in onze prachtige zalen. Met de Corona-maatregelen in het achterhoofd mogen we maximaal 100 bezoekers per optreden toelaten. In vergelijking met de capaciteit waarop de zaal berekend is, zorgt dit voor een behoorlijke inkomstenderving voor artiest en venue. We hebben daar een oplossing voor gevonden in de vorm van hybride concerten, waarbij ook online meegenoten kan worden middels een hoge kwaliteit livestream.

Paywall

In tegenstelling tot de eerder genoemde initiatieven, zijn deze hybride concerten achter een paywall geplaatst. Tegen een gereduceerd tarief, ten opzichte van het ticket voor Muziekgieterij, kon er meegekeken worden via de Muziekgieterij-website. Op die manier kunnen we de artiest en zijn of haar band een iets eerlijkere gage betalen, want de online capaciteit is min of meer onbeperkt. Bijkomend voordeel van deze manier van een concert aanbieden is dat ook mensen die anderszins niet aanwezig kunnen zijn kunnen meekijken. Kijk bijvoorbeeld terug naar Rick de Leeuw of Lesoir.

Tapasplank

Inmiddels zijn we in september aanbeland en zijn we nog altijd beperkt tot maximaal 100 bezoekers per concert. Artiesten hebben daarbij de keuze om meerdere shows in Muziekgieterij te plannen, om zo hun fans tegemoet te komen. Als extraatje voor de bezoeker bieden we daarnaast nog een tapasplank aan, waarbij de extra inkomsten naar een eerlijke gage van de artiest gaan. Want zonder hen hebben wij geen bestaansrecht, maar andersom bieden wij artiesten een podium en jullie maken het als bezoeker mogelijk dat we mogen bestaan. Laten we elkaar daarom zoveel mogelijk blijven steunen, want zolang de Corona-maatregelen van kracht zijn, is geen enkel concert kostendekkend.

Tekst: Richard Loomans
Foto: Harry Heuts

Scroll naar boven