Jonge Helden, de sterren van de toekomst

Jonge Helden

Tekst: Ingo Dassen
Foto’s: Harry Heuts 

Back in the days, in de oude Muziekgieterij aan de Bankastraat, organiseerde de Muziekgieterij samen met Kaleidoscoop de bandwedstrijd ‘Jonge Helden’.

Jonge Helden

De Muziekgieterij is vanuit een muzikanten-hart ontstaan en de kapiteins aan het roer Wim en Jan hadden de klappen van de zweep als muzikant zelf meegemaakt. Daardoor werd één visie werd altijd sterk uitgedragen: als band moet je kilometers maken, je moet spelen, touren, op elkaars lip zitten en dat het liefst minimaal zeven dagen achterelkaar. Het zorgt ervoor dat je focus krijgt en doordat je iedere dag samen speelt raak je op elkaar ingespeeld. Je maakt hierdoor als artiest ontzettende stappen. Met deze wijsheid in het achterhoofd zette mijn wederhelft Maartje Meessen het ‘Jonge Helden’-project op en werd de vaandeldrager van de coolste bandwedstrijd in de Euregio. 

Nightliner

Iedere band met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar mocht zich inschrijven. Het prijzenpakket van Jonge Helden was fantastisch: je mocht een EP opnemen in de studio en je ging met een nightlinerbus op tour door de UK.

Vanaf de eerste editie was het een gekkenhuis. De middelbare scholen doken erop! Er was sprake van competitie, maar ook verbroedering. Iedere voorronde was uitverkocht en het publiek ging helemaal uit hun plaat. Iedere avond was ‘af’, inclusief afterparty’s waar men het nu nog over heeft.

Maastrichts Trots

De Muziekgieterij werd een kweekvijver voor talent en die zien we nu nog terug in het poplandschap. Van de zangeres van Spoil Engine tot de bassist van huidig ‘Maastrichts trots’ YĪN YĪN: het zijn allemaal Jonge Helden-alumni en daar zijn we trots op! Toch verdween Jonge Helden en de kweekvijver, jammer genoeg, een beetje naar de achtergrond bij de verhuizing naar de binnenstad. 

M-PX oefenruimte

M-PX

Gelukkig hebben we nu M-PX en maken we weer stappen op dit vlak. Langzaam maar steady komt het collectiviteitsgevoel van de Bankastraat weer naar boven in het Muziekgieterij-DNA. Nu de oefenruimtes en de opnamestudio in de Timmerfabriek up ’n running zijn is er weer ruimte voor verbroedering en jamsessies. Het gebouw wordt weer gevuld met een kakofonie van repeterende bands en dat is waar het hart van een programmeur sneller van gaat kloppen. Je zit op de eerste rang bij artiesten die nieuwe muziek maken. Je krijgt een gevoel bij muziek die nu relevant is en wat er nog gaat komen. Verbinden met mede-muzikanten is het belangrijkste wat er is, ook als je niet op de bühne staat van de grote of kleine zaal. De Muziekgieterij is namelijk niet alleen een poppodium, maar een safe haven voor muziekliefhebbers waar we dag en nacht voor bezig zijn. 

Scroll naar boven