2020: een (te) gek jaar

muziekgieterij-rickdeleeuw

Het was een (te) gek jaar. We gingen in volle vaart vooruit sinds de (her)opening in september 2019, maar begin maart werd aan de noodrem getrokken. Het tot dan onderschatte corona-virus klopte toch iets steviger op de deur dan verwacht en zorgde dat de hele maatschappij er even mee stopte. Tijdens de productievergaderingen sijpelden de geruchten al binnen dat er events afgelast zouden kunnen gaan worden, maar echt serieus leek het nog niet. Tot die bewuste donderdag 12 maart, toen het kabinet alle events tot nader order opschortte.

Vakantie?

Toegegeven, de eerste weken van de COVID-19-maatregelen leken een beetje op vakantie. Natuurlijk zonder de gebruikelijke dingen van een vakantie: uitgaan en terrasjes pakken. Het besef begint langzaam te komen dat dit virus langere tijd gaat huishouden, maar wat houdt dit voor ons in?

Versoepeling

In de zomer kregen we, zo blijkt achteraf, tijdelijke versoepelingen van de maatregelen. We mochten weer shows doen, zij het met beperkte aantallen en de nodige voorzorgsmaatregelen. De moraal werd langzaam hoger, want wat zou er allemaal mogelijk zijn na de zomervakantie? Stiekem verheug je je al op betere tijden, ondanks de geruchten over een ‘tweede golf’.

Tweede golf: wat nu?

De gevreesde tweede besmettingsgolf diende zich niet veel later aan nadat de herfst zijn intrede deed. Een andere vrees steekt ook de kop op: welke gevolgen gaat dit hebben voor de medewerkers in de cultuursector en voor de Muziekgieterij?

Eind oktober, na wederom strengere maatregelen, roept ook de Muziekgieterij haar personeel bij elkaar. In de algemene vergadering licht de directie de huidige toestand toe, met de vooruitzichten en de gevolgen voor de komende tijd. Want ondanks de steunregelingen van de overheid, moet ook Muziekgieterij noodgedwongen pas op de plaats maken. Er is voorlopig geen werk voor een deel van het personeel en zij worden op ‘pauzestand’ gezet.

Op pauze

In de gesprekken die in de weken daarna volgen, blijkt dat onder meer de productiemanagers op ‘pauze’ worden gezet. Wel met een terugkom-garantie, zodra de omstandigheden het toestaan dat er weer op een normale manier evenementen kunnen plaatsvinden. Toch heeft het besluit een bittere nasmaak, maar laten we hoopvol blijven voor een beter 2021.

Tekst: Bert Brummel
Foto: Harry Heuts

Scroll naar boven